Moldova va deveni mai atractivă pentru investitori după parafarea Acordului de Asociere cu UE, ”Moldpres”

Share: 

December 13th, 2013 - Chisinau, Moldova - Republica Moldova va deveni mai atractivă pentru investitori după parafarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană, cred experţii străini, informează MOLDPRES.

„Anul curent înregistrează semne credibile de redresare economică. Sperăm că Moldova va deveni mai atractivă pentru investitori după parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, precum şi în cazul în care vom atinge rezultate pozitive în alte domenii cheie, cum ar fi combaterea corupţiei, stabilitatea politică, siguranţa investiţiilor private", a declarat Anastasia Aprodu, manager de ţară al companiei Pedersen & Partners din Moldova.

„Sîntem o piaţă tînără cu un mare potenţial de dezvoltare", a mai afirmat managerul reprezentanţei de la Chişinău a companiei internaţionale.

"Rolul cheie al guvernelor ar trebui să fie asigurarea unui mediu favorabil investiţiilor. Conform studiului nostru, un mediu politic legal şi stabil, absenţa corupţiei şi a ilegalităţii, simplificarea procedurilor birocratice sînt aspecte mult mai importante pentru companii decît reducerea taxelor", a precizat Poul Pedersen, manager partener al Pedersen & Partners.

Dintr-o perspectivă globală, statele din America Latină, Orientul Mijlociu şi Asia sînt tot mai atractive, în timp ce ţările est-europene şi africane sînt mai puţin susceptibile la a deveni obiectiv de investiţii în anul următor, arată un studiu al companiei.

Fluxul net al investiţiilor străine directe în economia moldovenească a crescut în primul semestru al acestui an cu 45,8 la sută faţă de perioada similară a anului precedent, pînă la 122,9 milioane de dolari SUA, pe fondul redresării economiei, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei. „Deşi creşterea înaltă este generată de baza de comparaţie foarte joasă a anului precedent, structura investiţiilor pe forme de capital indică asupra revenirii economiei naţionale şi asupra restabilirii lente a încrederii investitorilor în mediul de afaceri intern", constată experţii de la Institutul Naţional de Cercetări Economice.

Stocul de investiţii străine directe acumulat către 30 iunie 2013 a fost evaluat la 3 miliarde 445 milioane de dolari SUA. În distribuţia geografică a capitalului social acumulat, investitorilor din ţările UE le-a revenit ponderea majoră – 53.2 la sută, celor din statele CSI – 11.1 la sută, iar din alte ţări – 35.7 la sută, mai constată BNM.

Published by moldpres.md

In the mediaMoldovaChisinau