Ulagačima istočna Europa sve manje zanimljiva, ”Večernji List”

Share: 

December 12th, 2013 - Zagreb, Croatia - Korupcija, kriminal, i politička nestabilnost najveće su prepreke za izravna strana ulaganja.

Najatraktivnija tržišta za međunarodna ulaganja u 2014 su Brazil, Kina i Indija, a potom i Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Čile, pokazuje istraživanje tvrtke Pedersen & Partnersa o ulaganjima u 49 zemlje, a provedeno među 480 izvršnih direktora iz 51 zemlje. Rast poslovanja, veći profit, i veličina tržišta su ključni pokretači zašto izvršni direktori tvrtki teže investicijama prema tim tržištima. Subvencije i porezne olakšice samo su neke od važnosti za njihovu odluku. Korupcija, kriminal, i politička nestabilnost su najveće prepreke za izravna strana ulaganja.

Iz globalne perspektive, zemlje u Latinskoj Americi, Bliskom Istoku i Aziji postaju privlačnije, dok  Istočna Europa i afričke zemlje imaju manju vjerojatnost postati metama za strane investicije u idućim godinama. Međutim, čak i na područjima s visokom nesigurnosti, korupcijom i političkom nestabilnosti, kao što je Afrika, neke zemlje nude povoljne uvjete za investiranja. Dok su političke turbulencije odnijele najviše međunarodne korporacije iz Egipta, mnoge tvrtke razmartaju o ulaganjima u Južnoj Africi.

-Dok se očekuje rast poslovanja  i dolazak novih tvrtki na tržišta u nastajanju, vlade mogu odgurnuti  poslovanje iz njih, kaže Poul Pedersen, izvršni partner u Pedersen & Partners. - Ključna uloga vlade treba biti da osigura povoljno okruženje za ulaganja. Prema našoj anketi, stabilna politika i pravno okruženje, nedostatak korupcije i kriminala su daleko važnije za tvrtke od smanjenja poreza, kaže Pedersen.

Izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku su bila u porastu  za 1,1% između 2011 i 2012.

- Ovaj trend se uglavnom može objasniti približavanjem članstvu u EU, pojednostavljenjem poslovanja i povećanjem pravne sigurnosti, kaže Sanja Brkić, iz Pedersen & Partnersa u Hrvatskoj.

Njene izjave su podržane od strane nedavne ankete Svjetske banke koja ukazuje da je pad od 2% BDP-a, BDP-a od 56,4 milijarde USD, 3,4% inflacije, 33% korporativne porezne stope i zauzeo 84. mjesto u lakoći poslovanja (2012) u Hrvatskoj su bolje nego u mnogim zemljama u regiji. Također, indeks korupcije Transparency International 2011 u odnosu na 2012 pokazuje jasan pozitivan napredak za Hrvatsku dodajući da je optimističan trend ulaganja u zemlju.

Većina direktora tvrtki koji sudjeluju navode da su mnogi kritični čimbenici uspjeha za njihova ulaganja u nova tržišta zapošljavanje sposobnih menadžera i pronalaženje pouzdanih lokalnih poslovnih partnera , kaže Conrad Pramboeck, voditelj konzaltinga u Pedersen & Partners i voditelj projekta istraživanja. Najveći izazovi za upravljanje s kojima se  tvrtke zapadnih zemalja suočavaju na tržištima u razvoju su stil upravljanja, nedostatak strateškog razmišljanja, i korupcija. - Mnoge tvrtke tvrde da, u većini zemalja, je moguće naći određeni broj dobro obrazovanih ljudi s tehničkim vještinama i znanjem engleskog jezika.Međutim, mnogo je teže utvrditi poduzetničke sklonosti menadžera s osjećajem vlasništva i dobre prilagodbe  zapadnoj poslovnoj kulturi.

Niža cijena rada mogu se objasniti samo izravnim stranim ulaganjem u određenoj mjeri. - Većina zaposlenika 'plavih ovratnika' i zaposlenika 'bijelih ovratnika' još uvijek zarađuju 50% do 80% manje na tržištima u razvoju u odnosu na njihove kolege u zapadnim zemljama. S druge strane, kompenzacijski paketi za najbolje plaćene menadžere u Brazilu, Kini, Indiji i Rusiji već su dostigle zapadne razine ", kaže stručnjak za plaće Conrad Pramboeck.

Written by Lidija Kiseljak for Vecernji.hr

In the mediaCroatiaZagreb